WIECZNIE ZIELONY CYPRYS

Olejek cyprysowy powstaje poprzez destylację parową kory z drzewa cyprysowego, który znany jest również jako cyprys śródziemnomorski lub cyprys wiecznie zielony. To właśnie kora z tego drzewa dostarcza najczęściej wykorzystywane w kosmetyce olejki eteryczne. Już w starożytności drzewo kojarzone było z witalnością i długowiecznością. W wielu kulturach drzewo cyprysowe ma znaczenie religijne, tak na przykład w religii tybetańskiej używa się go do przygotowania kadzidła. Niektóre olejki eteryczne wytwarza się także z szyszek drzewa cyprysowego.Drugi człon łacińskiej nazwy sempewirens oznacza „wiecznie żywy” i odnosi się do wiecznie zielonych liści cyprysa. Nigdy nie zanikająca zieleń drzewa może również symbolizować życie pośmiertne.
Olejek cyprysowy zawiera następujące substancje: d-pinen, d-kamfen, d-sylwestren, cymen, sabinol, alkohol terpenowy i cyprysową kamforę. Jest bezbarwny lub żółtawy, ma przyjemny, dymny, żywiczny, przypominający terpentynę zapach, ale nie tak silny jak olejek jałowcowy.

W kosmetyce cyprys został doceniony ponieważ wykazuje:

  • Działanie ściągające – Zapewnia właściwości ściągające i sprawia, że skóra jest bardziej napięta. Znany jest również jako środek hemostatyczny.
  • Działanie przeciwzapalnie – Po zastosowaniu miejscowym zmniejsza stan zapalny. (JUVENIL)
  • Właściwości antyseptyczne – Zmniejsza ryzyko septyczne ran, a jednocześnie zapobiega infekcjom bakteryjnym i innym infekcjom.
  • Zwężanie naczyń krwionośnych – Olejek cyprysowy zmniejsza obrzęk naczyń krwionośnych, w rezultacie pomaga załagodzić cerę naczynioruchową.
  • Właściwości przeciwutleniające – W porównaniu z innymi olejkami eterycznymi, jest łagodnym przeciwutleniaczem.
  • Właściwości zapobiegające obrzękom – Powoduje zatrzymanie retencji płynów w organizmie. (PHYTO-CONTOUR)
  • Właściwości uspokajające – Olejek cyprysowy zapewnia łagodne efekty uspokajające.
  • Aktywowanie funkcji mózgowych – Wspiera utrzymanie dobrego nastroju, wspomaga pamięć i funkcje myślowe.
  • Pomoc w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej– Jeśli trądzik jest spowodowany nadmiernie tłustą cerą, olejek cyprysowy może okazać się bardzo pomocny. Olejek cyprysowy nawilża skórę, a jednocześnie usuwa z niej nadmiar sebum, dzięki czemu pomaga zwalczać trądzik. Ze względu na właściwości ściągające służyć może także do usuwania tłustości oraz nadmiaru oleju z włosów, nadając im naturalnego i odświeżonego wyglądu. (CREME PG, CREME 15, EMULSION PURE)

Cyprys to kolejny piąty składnik naszej Quintessence Yon-ka .